První věcí, kterou zákazník při příchodu do restaurace zaznamená, je osvětlení. Příjemné světlo ho přiláká, nevhodné naopak odradí. S pomocí světla můžete zdůraznit důležité prvky interiéru a prezentovat atmosféru podniku.
Restaurace jsou jedním z případů, kdy má funkčnost a estetika stejnou váhu. K čemu jsou kvalitní svítidla, pokud nenavodí správnou atmosféru? Na druhou stranu zákazníky asi nepotěší, když neuvidí, co mají na talíři.
Při zařizování osvětlení do restaurace doporučujeme řídit se několika pravidly:
- přizpůsobte intenzitu osvětlení požadované atmosféře
- pro intimnější zvolte méně světla
- pro více „otevřenou“ použijte více svítidel
- dbejte však na to, aby zákazník dobře viděl na jídelní stůl
- volte teplejší barvu světla – většina zákazníků si chce odpočinout a touží po uklidňující atmosféře
- snažte se zvýraznit významné prvky interiéru – klenby, bar, dekorace
Na co si dát pozor? Především na to, aby zákazníkům nesvítilo do očí. Špatně umístěné svítidlo může zákazníkovi značně znepříjemnit pobyt v podniku. Barevné osvětlení poblíž stolů také není dobrý nápad. Steak nasvícený zelenou žárovkou ke konzumaci zrovna neláká.
Základním pravidlem je, aby se zákazník v restauraci cítil dobře. Špatné světlo, které mu svítí do očí nebo kazí atmosféru, ho od příští návštěvy odradí.
Pokud si nevíte rady, s osvětlením v restauraci vám pomůžeme. Kontaktujte nás na telefonním čísle +420 602 113 712 nebo na adrese vb@fulgur.cz.
Řešení osvětlení restaurace